De geschiedenis van Rovecom brengt ons terug naar 1996. Al meer dan een kwart eeuw staan wij aan het roer van digitale ontwikkeling binnen de agrarische sector.
Door een management buy-out van het Arnhemse Lavecom Automation BV wordt George de Roo eigenaar van Rovecom Agrisystems B.V. Samen met acht oud-Lavecommers en enkele nieuw geworven collega’s gaan zij in Hoogeveen verder ontwikkelen aan agrarische kennissystemen. Wetenschappelijke kennis praktisch toepasbaar maken. Dat is de oorsprong van Rovecom. VoerExpert, software voor rantsoenberekeningen, is daarbij het eerste product dat uit de koker komt. VoerExpert wordt inmiddels gebruikt door voeradviseurs wereldwijd.
Voerleveranciers kunnen inmiddels niet meer om de oplossingen van Rovecom heen. Onze domeinkennis heeft zich verder uitgebreid naar de groen-, grond- en infrasector. In de vroege jaren 2000 werden de eerste versies van MiMIS uitgerold, het Minas Mest Informatiessysteem, met een laboratoriumversie voor BLGG en een intermediairversie voor Kuper en Snoeijing. Met MiMIS hebben we ook loonwerkers bereikt, die inmiddels ook gebruik maken van de oplossingen van Rovecom. De overname van Van Bergeijk in 2003-2004 betekende de start van onze focus op de loonwerksector. Daarbij hebben we het DOS-pakket AGLO van Van Bergeijk omgezet naar Windows-software in de vorm van WerkExpert.
Hardware was er altijd al wel met een uitgesneden koffer waarin de computer met de software verpakt werkt. Later is er een afdeling van gemaakt. Als je software maakt, is het ook handig dat je een computer hebt waarop je de software kunt installeren. Nu is dat bijna ondenkbaar, maar in die tijd waren er nog veel bedrijven die nog niet in het bezit waren van een computer. Om onze doelgroep compleet te kunnen ontzorgen, besloten we ook hardware erbij te leveren. Dit was de geboorte van onze afdeling Rovecom IT Services.
Met de overname van DIM-media stort Rovecom zich in de toen nog nieuwe wereld van de webontwikkeling. Met een eigen ontwikkeld CMS worden heel veel ondernemingen in Hoogeveen en omstreken online ook zichtbaar.
We groeien uit onze jas. Met ruim 80 collega’s is onze huidige locatie veel te krap geworden. Er zitten zelfs collega’s onder de kapstok in de garderobe. Extra units geplaatst en daarna nog meer units. Er worden nieuwe plannen gemaakt om uit te breiden. Na een jaar lang bouwen en bivakkeren in noodlocaties betreden we het pand waar we nu nog steeds zitten.
Als onderdeel van de Stichting SmartDairyFarming leveren wij met de Infobroker een baanbrekend fundament binnen de digitalisering van de agribusiness. Dit digitale platform deelt en ontsluit lokaal opgeslagen (sensor)data, verzameld door de ketenpartijen om de veehouder heen. De veehouder kan deze data real time ophalen en gebruiken voor het verbeteren van zijn bedrijfsvoering. In 2017 verkopen wij de Infobroker aan SDF en gaat deze verder onder de naam Datahub.
Het internettijdperk heeft al enige tijd zijn piek bereikt en de webbureaus worden als paddenstoelen uit de grond gestamp. We worden ingehaald door de ‘buurjongen op de zolderkamer’ en Open Source-oplossingen. Wij besluiten de afdeling websiteontwikkeling te verkopen ons weer te gaan focussen op dat waar wij goed in zijn en waar we vandaan komen. Software en IT voor agribusiness en MKB.
Het in 2006 gebouwde pand was destijds al ontworpen met een scherp oog voor duurzaamheid. Met de plaatsing van 140 zonnepanelen en led-verlichting zetten wij weer een stap richting nog duurzamer ondernemen.
Als softwaredienstverlener hechten wij extreem veel waarde aan online veiligheid. Rovecom is daarom vanaf 2019 ISO 27001 gecertificeerd. Dit certificaat bevestigt dat wij volgens de internationaal opgestelde norm voor de implementatie van beveiligingsmaatregelen werken. Met als doel het waarborgen van de informatieveiligheid en continuïteit van de organisatie. En het verzekert onze relaties van een gewaarborgd proces.
In 2020 draagt George de Roo het directiestokje over aan Gerben Donker. Een Rovecommer in hart en nieren. Een nieuwe generatie met nieuwe plannen en nieuwe ideeën.
Voor meer slagkracht in een breder geografisch gebied werd in 2021 het Wageningse Q-ray overgenomen. Q-ray is al bijna 40 jaar actief in de voedingstuinbouw, de sierteelt en de agribusiness. De ICT-leverancier ondersteunt bedrijven en organisaties die actief zijn in de Nederlandse agri- en foodketen hun doelstellingen op het gebied van kwaliteit, voedselveiligheid en duurzaamheid te verwezenlijken met innovatieve ICT-oplossingen, zoals apps, data-platforms en BI-oplossingen. Een prachtig bedrijf met vergelijkbare diensten, in een vergelijkbare markt en een vergelijkbare missie. Met meer mensen en meer technieken kunnen we nog meer impact leveren. Uiteindelijk gaat het erom onze klanten blijvend van de best mogelijke oplossingen te voorzien met een zeer hoog serviceniveau.
Met oog op duurzaam ondernemen onderzoeken we ook altijd hoe we onze processen en werkwijzen zo duurzaam en toekomstbestendig mogelijk kunnen inrichten. De overstap naar een Azure-omgeving in plaats van gebruik te maken van fysieke servers is een voorbeeld van zo’n proces. Met deze oplossing zijn wij volledig overgestapt naar de cloud-omgeving wat onze processen meer toekomstbestendig en dus duurzaam maakt.
Dit is het jaar van de nieuwe koers. Een koers waarin wij besluiten dat onze focus volledig komt te liggen op het ontwikkelen van betekenisvolle software voor de agribusiness. Een koers waarin besloten wordt dat de IT-werkzaamheden van Rovecom niet meer passen bij deze missie. De afdeling IT-services wordt verkocht.