Verwacht: nieuwe domeinnaamextensies

Vanaf 2014 kunnen we, naast de 22 algemene top level domeinnamen als .nl, .com en .org, ons eigen .topleveldomeinnaam claimen. Een echte internetrevolutie of een onnodige en exceptioneel dure toevoeging aan het nu nog overzichtelijke domeinnaamlandschap.
Tld_news_detail

In het kort

Met wereldwijd miljarden websites, waarvan het aantal blijft stijgen, wordt het steeds lastiger een korte en interessante domeinnaam te registeren. Met zoveel websites en maar een beperkt aantal zogenoemde top leveldomeinen (.com, .nl, .net, etc.) worden de mogelijkheden steeds beperkter. Daarom is door ICANN  besloten het aantal general Top Level Domains (gTLD’s) -deze bestaan meestal uit drie of meer tekens- fors uit te breiden. ICANN is als wereldwijde organisatie verantwoordelijk voor de registratie van dergelijke TLD’s en heeft vanaf 2012 duizenden aanvragen voor een nieuwe TLD gekregen. 

Investering
Hiervan zijn er anno 2014 7 ook daadwerkelijk toegewezen. De aanvraag van een TLD is een behoorlijke investering, maar voor ongeveer 200.000 euro, plus de kosten voor de technische infrastructuur en de jaarlijkse kosten voor het operationeel houden van de naam, heb je TLD op zak.


Waarom wel

Het grote voordeel van deze nieuw extensies is dat in de volledige domeinnaam al afgeleid kan worden in welke branche u zich bevindt, zonder dat de bezoeker uw website hoeft te openen. Denk aan .fotografie, .website of .auto. Bedrijven worden hierdoor makkelijker gevonden. Voor u zou dit betekenen dat u binnenkort de keuze hebt uit heel erg veel nieuwe combinaties met betrekking tot domeinnamen, die welllicht beter aansluiten bij u dan een traditionele .nl extensie. Met het introduceren van nieuwe TLD’s wordt tevens de concurrentie op de domeinnamenmarkt versterkt. De nieuwe extensies zijn in drie groepen in te delen:

  • GEOTLD’s, zoals .amsterdam, .london of .nyc
  • Generieke namen zoals .web, fotografie of .online
  • Merknamen, zoals .google, .sony of .kpn

Wanneer de exacte lanceerdatum van de lijst met nieuwe extensies zal zijn is nog niet bekend, maar duidelijk is wel dat in de loop van 2014 duizenden nieuwe top level domeinnamen worden geactiveerd.

Waarom niet

Op internet zijn vele discussies te vinden omtrent de nieuwe extensies. Er zijn vooral veel bedenkingen of de nieuwe extensies wel het gewenste effect zullen bereiken en of het niet te veel van het goede is (“wat is de betekenis van .desi en .gop? Nooit van gehoord.”).

Kosten
Ook ziet men de hoge kosten als reden om niet mee te gaan met deze nieuwe ontwikkeling (“grappig is het wel, maar dat wordt een duur grapje.”). Nederland (en vooral de potentiële klant) zou gewend zijn aan vooral .com en .nl en daarom andere, nieuwe, extensies niet kunnen onthouden of verkeerd intypen.


Wat vindt u?

De grote vraag die nu gesteld moet worden is of we van die ‘gewenning’ uit moeten gaan of dat we misschien toch wel toe zijn aan een internetrevolutie. Feit is in ieder geval dat de nieuwe domeinnaamextensies komen of we nu willen of niet. 

Heeft u vragen en/of ideeën? Neem contact met ons op en wij denken graag met u mee.  


« Terug naar het nieuwsoverzicht
Samenwerkingsverbanden: