Uw website op een mobiel apparaat: top of flop?

We zijn met z’n allen steeds meer mobiel. Met tablet en telefoon, in de trein, de wachtkamer van de tandarts en zelfs op de fiets internetten we wat af. Hoe zorgt u er voor dat uw website op al deze apparaten leesbaar en ook nog gebruiksvriendelijk is?
Responsive_news_detail

Gebruikerservaring

Hoe vaak komt het voor dat u een website opent met uw smartphone en vervolgens ver in moet zoomen? Of dat u een formulier in wilt vullen, maar niet op de juiste velden komt omdat uw vingers net iets groter zijn dan die van kleinduimpje? Om maar niet te spreken over de enorme laadtijd van afbeeldingen. Het overkomt mij in ieder geval regelmatig en ik klik daarom ook best vaak weg naar een andere, gebruiksvriendelijkere website. Ik ben hierin zeker niet de enige. Tijd om uw website gebruiksvriendelijker te maken.

Mobiele website vs. responsive design

Hoe zorgt u er als onderneming voor dat mobiele bezoekers dezelfde leeservaring krijgen als de ‘reguliere’ bezoeker? Zowel de mobiele website als de responsive website zijn goede manieren een website leesbaar te maken voor de mobiele bezoeker.


Bij een mobiele website wordt een nieuwe website gemaakt onder een nieuwe URL, bijvoorbeeld m.rovecom.nl. Deze nieuwe website wordt volledig ingericht en ontworpen voor een mobiel apparaat. Met een responsive webdesign schaalt de website mee met het formaat van het apparaat waarop de website getoond wordt. Of de website nu op PC, laptop, tablet of smartphone bekeken wordt, de gebruikerservaring blijft hetzelfde. Beide opties kennen zowel voor- als nadelen.

Voordelen mobiele website


  • Een mobiele website heeft vaak weinig afbeeldingen en films en is daardoor heel snel.
  • Door het speciale ontwerp sluit het design naadloos aan op het mobiele apparaat.

Nadelen mobiele website


  • Omdat een mobiele website op een nieuwe URL wordt gemaakt, bestaat de mogelijkheid dat in een zoekmachine meerdere sites worden gevonden met dezelfde content. Dit kan ten koste gaan van je Googleranking.
  • Een mobiele website moet naast de reguliere website bijgehouden worden, waardoor je op twee plekken content moet beheren.

Voordelen responsive design


  • De vindbaarheid van een website met een responsive design wordt verhoogd. Omdat wordt gewerkt met dezelfde link, ziet Google de reguliere website en de responsive site als één.
  • Op ieder device vindt de bezoeker dezelfde informatie, alleen de presentatie en bediening van de website kan verschillen.
  • Eenvoudig contentbeheer.

Nadelen responsive design


  • Met een responsive design kan de website en het zoeken naar informatie op kleinere devices ingewikkeld worden.
  • De laadtijd van een responsive design kan lager zijn, door het ophalen van de content vanaf een universele locatie.

Welke optie voor uw website het beste werkt, hangt af van een aantal factoren en bepaalt u zelf. Denk hierbij aan het doel van de website, maar ook aan de informatiebehoefte van de bezoeker. Als laatste is het budget een niet geheel onbelangrijk aspect in het keuzeproces. Waar ik u wel bij kan helpen is het geven van een antwoord op de vraag óf u uw website geschikt moet maken voor mobiele devices. Hierover kan ik kort zijn: ja, liefst vandaag nog.

auteur: Jan Willem Pot
« Terug naar het nieuwsoverzicht
Samenwerkingsverbanden: