Foto’s op je website

‘Een foto zegt vaak meer dan 1000 woorden’. Foto’s mogen daarom niet ontbreken op uw website. We geven graag een aantal praktische tips om de inzet van foto’s op uw website te optimaliseren.
Hoogeveen_580x300_news_detail

Kwaliteit

Wanneer u besluit uw verhaal te ondersteunen met foto’s, of zelfs alleen maar foto’s te gebruiken in plaats van tekst, zorg dan dat deze van voldoende kwaliteit zijn. Met een korrelige onscherpe foto verlies je al het beoogde effect. Ook foto’s die verkeerd zijn gephotoshopt of uitgerekt om passend te maken streven compleet hun doel voorbij. Laat de foto aansluiten op het verhaal. Wanneer u vertelt over een bepaald type veiligheidsnetten, plaats dan een foto van het juiste type bij de tekst. Anders zorgt de foto eerder voor onduidelijkheid dan opheldering. Houd ook rekening met de kleuren op uw website. Foto’s die qua kleur vloeken met de kleuren van uw website lijden af van de boodschap die de foto moet overbrengen.

Tips

Het bewerken van foto’s is een eenvoudige truc een foto meer intensiteit te geven, mooier te maken, kleuren aan te passen of accenten precies op de juiste plek te leggen. Voor de beste foto’s is het volgen van een fotobewerkingscursus een aanrader. Ik kan mij echter ook voorstellen dat u daar geen zin in heeft, geen tijd voor vrij wilt maken of gewoon niet de interesse voor kunt vinden. Dan kunnen de volgende tips u al helpen toch een paar mooie afbeeldingen op uw website te plaatsen.

  • Een foto met een te hoge resolutie vertraagt de laadtijd van je pagina. Verklein de foto daarom tot 72 dpi, wat voldoende moet zijn voor een afbeelding op internet. Let hierbij op dat u wel de juiste verhoudingen van de foto behoudt en de foto niet op- of uitrekt. 
  • Gebruik een goede naam voor de foto. Foto’s die vanaf de camera worden opgeslagen krijgen standaard namen mee. Helaas worden deze door Google niet herkend. Geef de foto dus altijd een betekenisvolle naam en verhoog daarmee uw vindbaarheid.
  • Plaats een onder- of bijschrift bij de foto ter verduidelijking van de afbeelding.
  • Plaats een link op de afbeelding om deze uit te vergroten of om meer informatie te geven over de foto.

Verbeteren

Foto’s worden niet alleen gebruikt ter verduidelijking van het product of de dienst, maar ook om een bepaalde sfeer te creëren, nadere uitleg te geven, vertrouwen te wekken of gewoon om de bezoeker op de website nieuwsgierig te maken. Het kiezen van de juiste foto hangt af van uw doel. Het loont de moeite daar goed over na te denken, voordat u een foto upload. Goede foto’s verbeteren uw website en vindbaarheid.

Heeft u twijfels over de door u gekozen foto? Laat het ons weten en wij kijken graag met u mee.

auteur: Kim de Jong
« Terug naar het nieuwsoverzicht
Samenwerkingsverbanden: