Wijzig btw-code in WerkExpert na verandering btw-regelgeving

Sinds 1 januari 2018 is de btw-regelgeving veranderd. Naast het vervallen van de landbouwregeling is ook het lage tarief (6 procent) voor dienstverlening aan agrarisch ondernemers afgeschaft. Dit heeft gevolgen voor de tariefregels in WerkExpert.

Verandering btw-tarief voor dienstverlening aan agrarisch ondernemers

Alle dienstverlening aan agrarisch ondernemers moet vanaf 1 januari 2018 tegen 21 procent BTW gefactureerd worden. Ook voor transacties rond mestdistributie geldt dit hoge tarief.

Alleen op de levering van agrarische producten is het lage btw-tarief nog van toepassing. Denk hierbij aan producten zoals groente, fruit, granen, vee, zaden, veevoer, stro, bloemen, planten en bomen.

Blijft het tarief van 6 procent bestaan?

In 2018 blijft het lage btw-tarief op 6 procent. Vanaf 1 januari 2019 wordt dit anders: dan gaat het lage tarief naar 9 procent. 

Wijzig de tariefregels in WerkExpert

Om het factureren makkelijker te maken, is het verstandig om de btw-code van uw relaties in WerkExpert aan te passen. Bij tarieven van het type ‘Dienst’ is de btw-code van de relatie leidend, bij tarieven van het type ‘Artikel’ is de btw-code van het artikel leidend.

Handmatig wijzigen

Om de btw-code handmatig te wijzigen, opent u het tabblad ‘Relaties’ en dan nogmaals ‘Relaties’. Klik op de knop ‘Wijzigen’ en ga dan naar het tabblad ‘Debiteurgegevens’. Hier ziet u de gekoppelde btw-code.

In plaats van de btw-code van het lage tarief (bijvoorbeeld L) kiest u voor de btw-code voor het hoge tarief (bijvoorbeeld H). Daarmee is de btw-code van de relatie veranderd.

Automatisch wijzigen

We kunnen ons voorstellen dat handmatig wijzigen veel tijd kost. Daarom hebben wij een update geschreven waarmee we in één keer – op afstand – de btw-codes kunnen wijzigen. Voor één administratie kost dit € 45,-, voor twee of meerdere administraties zijn de kosten € 75,-.

Neem voor een automatische wijziging contact op met ons team via werkexpert@rovecom.nl.

« Terug naar het nieuwsoverzicht
Samenwerkingsverbanden: