Onafhankelijke monstername bij afvoer mestcode 13 en/of 43

Vanaf 1 oktober 2017 is monstername door een onafhankelijk monsternemende organisatie (OMO) verplicht bij afvoer van gescheiden mest met mestcode 13 en/of 43, of mengsels waarin deze voorkomen. De vervoerder mag deze niet meer zelf monsteren.
Alphen_axel_banner_news_detail

Lees hier meer over de wetswijziging.

De leverancier is de nieuwe spil

Vanaf 1 oktober 2017 heeft de leverancier van dikke fractie twee opties voor afzet van zijn mest. De leverancier kiest voor partijbemonstering, of voor vrachtbemonstering. Bij partijbemonstering wordt voorafgaand aan het transport een monster benomen door de Onafhankelijke Monsternemende Organisaties (OMO). Dit mag alleen onder strikte voorwaarden. De belangrijkste is dat er maar één partij mest op de bedrijfslocatie aanwezig mag zijn. De partij wordt daarna door de vervoerder afgevoerd. De leverancier krijgt de analyse van de mest en moet deze aan de vervoerder verstrekken. Bij elk transport maakt u een VDM op met de monstercode die de leverancier van de OMO gekregen heeft. Tevens moet u opmerkingscode 58 vermelden, zo is voor iedereen in de keten duidelijk dat deze vracht behoort tot een partij.

In alle andere gevallen spreken we van vrachtbemonstering. Hiervoor geldt dat de leverancier, de OMO en de vervoerder het transport met elkaar moeten afstemmen. De OMO moet zijn planning uiterlijk om 13:00 uur voorafgaande aan de dag van transport bij de NVWA melden. Dit betekent dat u als leverancier en vervoerder voor dit tijdstip de planning met de OMO afgestemd moet hebben. U kunt de vracht rijden als voorheen, behalve dat deze bij het laden of lossen bemonsterd moet worden door een OMO. U mag niet eerder beginnen met laden of lossen.

Software aanpassingen

Afgelopen tijd is er door alle betrokken partijen veel energie gestopt in het helder krijgen van de processen, verantwoordelijkheden en de informatiestromen rondom de nieuwe wetgeving. In MiMIS hebben we enkele aanpassingen doorgevoerd welke we voor 1 oktober middels een update uit kunnen rollen. Er zullen na 1 oktober meer verbeteringen en aanpassingen doorgevoerd gaan worden, mede doordat wij als softwareleveranciers op dit moment nog niet kunnen aansluiten op de software van de OMO’s. 

Onfhankelijke Monsternemende Organisaties (OMO)

Er zijn vanaf 1 oktober 2017 drie geaccrediteerde onafhankelijke monsternemende organisaties. Dit zijn:

Accremon  T: 0413-289547   M: info@accremon.nl
Certicon  T: 0318-545000  M: info@certicon.nl
Dumea  T: 06-57861652   M: thijs.logtenberg@dumea.nl

Meer informatie

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u meer informatie over wat de nieuwe wetgeving voor u in uw software voor gevolgen heeft, dan kunt u contact opnemen via mimis@rovecom.nl of 0528-223534. Welke gevolgen dit voor uw specifieke bedrijfsproces heeft, leggen we graag aan u uit. Wij verwijzen u ook graag naar onze meest gestelde vragen over partijbemonstering en vrachtbemonstering, wellicht zit die van u er bij. 

« Terug naar het nieuwsoverzicht
Samenwerkingsverbanden: